Hartelijk welkom!
U vindt op deze pagina's informatie over:
- familieopstellingen en systemische opstellingen,
- overeenkomsten en verschillen tussen vormen van opstellingen,
- mogelijke thema's voor opstellingen,
- innerlijke houding en voorbereiding,
- contactgegevens en
- achtergronden van het opstellingenwerk.
Familieopstellingen
Een ieder is onlosmakelijk verbonden met een familie. Deze band beïnvloedt het leven van elk mens, soms tegen wil en dank. Soms zelfs zonder dat men het weet of doorheeft. Een familieopstelling maakt het verborgen krachtveld van de ‘familieziel’ zichtbaar, haar lichte én haar donkere kanten. Dit inzicht kan helpen, onze plaats in het geheel te zien en bewust in te nemen. Zo dat uiteindelijk het leven en de liefde weer kunnen stromen.
Vele hebben al gehoord over familieopstellingen. Niet zo vele hebben als toeschouwers deze interventievorm al in werking gezien of haar als representanten zelf meegemaakt. Nog minder mensen vonden de moed, om het eigen gezin, de eigen familie, delen daarvan, of eigen thema's op te stellen.
Minder bekend blijkt, dat familieopstellen slechts één vorm is van systemisch opstellingenwerk en dat er nog veel meer kan worden opgesteld dan familie of gezin.
Systemische opstellingen
Naast statistiek en kansrekening geeft een systemische opstelling inzicht in een systeem via zijn intuïtief en synchronistische potentiaal. Naast familie en gezin worden met systemische opstellingen nog andere systemen onderzocht, zoals:
- verhoudingen binnen het individu:
- ego en zelf, gevoel, verstand en wil, ‘hart en nier’, hart en verstand, ziel en lichaam, lichaamsdelen, lichaamsfuncties en organen, intuïtie en logica, geest en ziel, chakra’s; instelling en houding tegenover verleden, heden en toekomst;
- verhoudingen tussen individuen:
- een huidige partner of relatie, vroegere en onderling mogelijk nog verbonden ‘zielsaandelen’, collega's, kennissen, medestaanders, rivalen, tegenstanders en vrienden;
- verhoudingen binnen een organisatie:
- cliënten, klanten en patiënten; afdelingen en medewerkers; adviseurs, coaches en leveranciers; ontslagen, vacatures en sollicitaties; diensten, product en productlijnen; beleidsvorming, besluitvorming en strategie; investering en risico;
- verhoudingen tussen organisaties:
- concurrentie en samenwerking, coöperatie en rivaliteit, belangenstrijd en -verstrengeling, fusie, dienstverlening en productie; hiërarchie, macht en overname.
Deze en nog vele andere aspecten en thema's kunnen worden bezien in opstellingen, puur voor inzicht, of voor functionele oplossingen, direct en economisch verantwoord.