Jan Baptista van Helmont
Als kind van zijn tijd was Jan Baptista van Helmont een aanhanger van de hermeneutische leer. Hij was ervan overtuigd dat hij kwik in goud had veranderd. Al kunnen wij vandaag hierover glimlachen, zijn streven maakte hem een pionier van de experimentele scheikunde en biochemie.
Aan Van Helmont danken wij het begrip ‘gas’ en het besef, dat ‘luchtachtige stoffen’ verschillen van de atmosferische lucht. Uit gistende wijn isoleerde hij koolmonoxide en kooldioxide en zijn ‘gaz Sylvestre’, dat bij de verbranding van hout ontstaat, is nu het hoog actuele broeihuisgas koolstofdioxide of ‘CO2’. Hij vond zwavelzuur en zoutzuur en hij was de eerste, die het belang van zoutzuur voor de vertering in de maag beschreef.
Als een van de eersten gebruikte hij weegschalen. Hij stond mede aan de overgang van kwalitatieve bevindingen van alchemisten naar kwantitatieve analyse die de moderne scheikunde inluidde. Van Helmonts onderzoek en theorieën over de onveranderlijkheid van bepaalde stoffen maakten hem een pionier voor chemisch begrip. Zijn prestaties zijn echter niet los te koppelen van zijn alchemistische visies en streven.
- 100 jaar Rijpenhofje
- Het Rijpenhofje
- Schilderijen
- Waardering
- Gerard van de Rijp in zijn tuin
- Het spirituele hof
- Het beminde hof
- Het analytische hof
- Conclusie en wens
- Gozewijn Centen en zijn gezin
- Schilderijen
- Het Rijpenhofje in 1982
- Reglement voor het Rijpen Hofje 1837
- Vier eeuwen hofjes in Amsterdam
- Dank
- Bronnen