Het regelende bewustzijn
Zoals Freud onderscheidde ook Jung in de persoonlijkheid een bewust bereik van een onbewust bereik. In het bewuste onderscheidde hij het ‘ego’, het ‘ik’ van de ‘persona’, het ‘masker’. Het ik bemiddelt tussen spanningen tussen innerlijke drijfveren, zoals driften en wensen, aan de ene kant, en eisen en verwachtingen van de sociale omgeving, zoals familie, school, bedrijf, kerk, club en staat, aan de andere kant.
Wat het ik verkiest naar buiten toe te laten zien noemde Jung de persona, het ‘masker’ dat het ik aan zijn omgeving toont. Wat het echter achter houdt, onderdrukt, verdringt of vergeet belandt in de ‘schaduw’, het persoonlijke onbewuste. Hoe groter de spanning tussen innerlijke drijfveren en wat het ik via de persona aan de buitenwereld durft te tonen, hoe groter de schaduw en innerlijke spanningen, met kans op psychische stoornissen.
Het begrip ‘persona’ verwees oorspronkelijk naar een masker in de oude Griekse theater. Het masker typeerde de rol van een acteur. De naam is afgeleid van het Latijnse personare, wat zoveel betekent als er doorheen luiden of spreken. Hiervan werd het psychologische begrip de ‘persoon’ afgeleid.
De term masker (uit het Arabisch قناع, maskharat, hofnar, capriool, plagerij, grap) verwijst naar een gezichtsbedekking. Maskers werden gebruikt in het theater en de beeldende kunsten, maar ook voor religieuze en rituele doeleinden. Ze worden vaak aangevuld met verkledingen of kostuums. Maskers beschermen ook het gezicht of delen daarvan. Oorspronkelijk waren maskers van hout, leer, klei, doek en andere natuurlijke materialen gemaakt. Nu worden ze ook van plastic en rubber gemaakt. Ook een omhulling van het hele lichaam of delen ervan heette masker.

Theatrale maskers van de tragedie en komedie. Mozaïek, 75 cm hoog, Romeins 2e eeuw n. Chr. Capitolijnse Musea, Palazzo Nuovo, Duivenzaal, baden van Decius op de Aventijn, Rome antmoose 2005 wikipedia.org
- 100 jaar Rijpenhofje
- Het Rijpenhofje
- Schilderijen
- Waardering
- Gerard van de Rijp in zijn tuin
- Het spirituele hof
- Het beminde hof
- Het analytische hof
- Appels en peren vergelijken
- Alchemie, Chassidisme en tuinkunst
- Jungiaanse en symbolische psychologie
- Van de Rijps tuinkunst als onbewuste expressie
- De hogere én de lagere mens
- Een momentopname van innerlijke rijping
- Vier, drie, twee en één in het tuinportret
- Onvermoeide fascinatie
- Een leven lang
- Conclusie en wens
- Gozewijn Centen en zijn gezin
- Schilderijen
- Het Rijpenhofje in 1982
- Reglement voor het Rijpen Hofje 1837
- Vier eeuwen hofjes in Amsterdam
- Dank
- Bronnen